Gesztenyés kekszes szelet - cukormentesen
2017. február 26. írta: thoomas26

Gesztenyés kekszes szelet - cukormentesen

Hozzávalók:

 

Tésztához:

6 tojás

6 ek meleg víz

15 dkg xilit

80 g teljes kiőrlésű liszt

60 g fehér liszt

10 g kakaópor

12 g sütőpor

 

Krémhez:

5 dl tej

10 dkg xilit

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

40 g vanília ízű pudingpor

25 g teljes kiőrlésű liszt

25 dkg vaj

 

Töltelékhez:

50 dkg cukormentes háztartási keksz (én a Detki Cukor Stop termékét használtam)

25 dkg natúr gesztenyemassza

25 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján)

2 ek kakaópor

4 dl tej

30 ml rumaroma

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

 

Tetejére:

10 dkg cukormentes tejcsokoládé

4 ek olaj

 

 

Elkészítése:

 

A tojások sárgáját a vízzel és a xilittel jó alaposan felverjük - legalább 5 percig magas fokozaton. Ezután alacsony fokozaton hozzákeverjük a liszt, sütőpor és kakaópor keverékét, majd kézzel óvatosan hozzákeverjük a fehérjék keményre felvert habját. Egy 26x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és elterítjük benne a tésztát. Kb. 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd ha teljesen kihűlt, félbevágjuk.

A krémhez a tejet a xilittel, a folyékony édesítőszerrel, a pudingporral és a liszttel jó alaposan elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett összefőzzük. Ha teljesen kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan elkeverjük a vajjal.

A töltelékhez a kekszet eltördeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy kicsit lágy masszát kapunk, de ne ijedjünk meg, a cukormentes keksz több nedvességet szív be a hagyományos kekszhez képest, így idővel vissza fog szilárdulni.

 

Összeállítása:

Az alsó lapra kenjük a krém felét, rásimítjuk a tölteléket, majd a krém másik felét, s végül ráhelyezzük a felső lapot. Egy órára betesszük a hűtőbe dermedni. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk 4 ek olajjal, s a sütemény tetejére simítjuk.

Másnapig hűtőbe tesszük és utána szeleteljük.

 

A meggyzselé készítése:

450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr2712295649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása