Citromos mimóza szelet - cukormentesen
2017. március 03. írta: thoomas26

Citromos mimóza szelet - cukormentesen

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

30 dkg finom liszt

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

20 dkg vaj

3 tojássárgája

12 g sütőpor (1 zacskó)

fél citrom leve és reszelt héja (bio minősítésű vagy emberi fogyasztásra alkalmas héjú)

kb. 180 g tejföl (12%-os)

 

Krémhez:

5 dl tej

65 g teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

25 dkg vaj

fél citrom leve és reszelt héja

 

Töltéshez:

22 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján) 

 

Tetejére:

por állagú xilit (nem feltétlen kell ilyet vásárolni, kávédarálón is el lehet készíteni xilitből) 

 

 

Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hiszen ennek jól ki kell hűlnie. A tejet habverővel csomómentesre elkeverjük a liszttel, a xilittel és a folyékony édesítőszerrel, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Teljesen kihűtjük (addig elkészíthetjük a tésztáját), majd kézi mixerrel alaposan kikeverjük a vajjal, s legvégül tesszük hozzá a citrom levét és reszelt héját és még azzal is jól kikeverjük. A tésztájához a tejföl kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, végül a tejföllel egy viszonylag puha, nyújtható tésztává gyúrjuk. 4 cipót formázunk belőle, majd igény szerint lisztezve egyenként kinyújtjuk őket és zsírozott tepsi hátán megsütjük őket. Sütés előtt érdemes villával megszurkálni több helyen a lapokat, hogy ne púposodjanak fel sütés közben. Én egy 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam. Kb. 175 fokon kb. 6-7 perc alatt sülnek meg. 

 

Összeállítása:

Az alsó lapra kenjük a krém felét, rátesszük a második lapot, arra rásimítjuk a meggyzselét, aztán a harmadik lap, majd a krémnek a másik fele, végül a negyedik lap.

Másnapig hűtőbe tesszük és utána szeleteljük. Közvetlen a fogyasztás előtt érdemes a por állagú xilittel megszórni.

 

A meggyzselé készítése:

450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr1012310223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása