Pávaszem - cukormentesen
2017. március 28. írta: thoomas26

Pávaszem - cukormentesen

 

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

5 tojás

10 dkg xilit

60 g finomliszt

25 g teljes kiőrlésű liszt

12 g kakaópor

6 g sütőpor (1/2 zacskó)  (lehet ugyanennyi szódabikarbóna is)

3 ek víz

 

Krémhez:

1 tojás

3,5 dl tej

50 g teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

5 ml folyékony édesítőszer (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

20 dkg vaj (lehet ugyanennyi margarin is, de vajjal tökéletesebb)

5 ml vanília aroma

10 g kakaópor

 

Töltéshez:

2 banán

 

 

Elkészítése:

 

Elkészítjük előbb a krém alapját. A tejben habverővel csomómentesre elkeverjük a tojást, a lisztet, a xilitet és a folyékony édesítőszert. Folyamatosan kevergetve jól összefőzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészíthetjük a tésztát. Amikor kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan kidolgozzuk a vajjal, s a végén belekeverjük a vanília aromát is.

A tésztához külön választjuk a tojásokat. A sárgáját a vízzel és a xilittel, kézi mixerrel egy kicsit felverjük. A fehérjét jó keményre verjük fel, majd óvatosan, fakanál segítségével több részletben hozzákeverjük a sárgájás részt. Majd szintén több részletben beleszitálva, óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet is. A tésztát ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. (Én 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam.) Kb. 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Ha kisült, kivesszük a sütőből és egy perc után egy nedvesített konyharuhára borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt és óvatosan megfordítjuk, hogy a sütőpapiros oldala legyen alul, a konyharuha felől. Ezután rögtön, de óvatosan, a konyharuha segítségével, szorosan feltekerjük, s így hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémünknek a felét rákenjük a kitekert piskótalapra úgy, hogy mindenhol befedje. Egy keveset töltünk csillagcsöves nyomóba, amivel a végén díszíteni tudunk. (Nem kell sok, csak néhány csillagnyira való.) A maradék krémbe kézi mixerrel beledolgozzuk a kakaóport. A piskótatekercs külsejét megkenni hagyunk valamennyi kakaós krémet, de a többit elsimítjuk a piskótalapra, a vaníliás krémre. Arra a részre, ahol elkezdjük feltekerni a piskótalapunkat, 2 banánt fektetünk egymás után, egy vonalba, majd óvatosan, szorosan, feltekerjük a tésztát.

A külsejét bevonjuk a kakaós krém maradékával, villával becsíkozhatjuk, végül a tetejét a csillagcsöves nyomóba tett vaníliás krémmel díszíthetjük. Hűtőbe tesszük, s akár órák múlva szeletelhetjük is.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr7912382923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása