Mézes krémes - cukormentesen
2017. április 05. írta: thoomas26

Mézes krémes - cukormentesen

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

30 dkg finom liszt

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

5 ml folyékony édesítőszer (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

7,5 dkg vaj

2 db tojás

12 g sütőpor (1 zacskó)

90 g diabetikus méz

kb. 8-9 cl tej

 

Krémhez:

6 dl tej

70 g búzadara

25 g teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

25 dkg vaj

5 ml vanília aroma

 

Töltéshez:

17 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján, melyet ugyan másfajta gyümölccsel is készíthetünk, de az édes süteményhez a kicsit savanykás meggy illik a legjobban)

 

Tetejére:

10 dkg cukormentes tejcsokoládé

4 ek olaj

 

 

Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hiszen ennek jól ki kell hűlnie. A tejet habverővel csomómentesre elkeverjük a liszttel, a darával, a xilittel és a folyékony édesítőszerrel, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Teljesen kihűtjük (addig elkészíthetjük a tésztáját), majd kézi mixerrel alaposan kikeverjük a vajjal, s legvégül hozzákeverjük a vanília aromát is. A tésztájához először a mézet és a vajat összeolvasztjuk és kevergetve egy kicsit hagyhatjuk még a tűzön. Miután kicsit hűlt, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, végül elosztva, 4 egyforma cipót gyúrunk belőle. Igény szerint lisztezve egyenként kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán megsütjük őket. (Ne lepődjünk meg, a mézes tésztával egy kicsit nehezebb bánni, mint a hagyományos gyúrt tésztákkal.) Sütés előtt érdemes villával megszurkálni több helyen a lapokat, hogy ne púposodjanak fel sütés közben. Én egy 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam. Kb. 175 fokon kb. 6-7 perc alatt sülnek meg. 

 

Összeállítása:

Az alsó lapra kenjük a krém felét, rátesszük a második lapot, arra rásimítjuk a meggyzselét, aztán a harmadik lap, majd a krémnek a másik fele, végül a negyedik lap. A tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval vonjuk be. Hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

 

A meggyzselé készítése:

450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr5212403437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása