Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finom liszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
5 ml folyékony édesítőszer (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
7,5 dkg vaj
2 db tojás
12 g sütőpor (1 zacskó)
90 g diabetikus méz
kb. 8-9 cl tej
Krémhez:
6 dl tej
70 g búzadara
25 g teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
25 dkg vaj
5 ml vanília aroma
Töltéshez:
17 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján, melyet ugyan másfajta gyümölccsel is készíthetünk, de az édes süteményhez a kicsit savanykás meggy illik a legjobban)
Tetejére:
10 dkg cukormentes tejcsokoládé
4 ek olaj
Elkészítése:
Először elkészítjük a krémet, hiszen ennek jól ki kell hűlnie. A tejet habverővel csomómentesre elkeverjük a liszttel, a darával, a xilittel és a folyékony édesítőszerrel, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Teljesen kihűtjük (addig elkészíthetjük a tésztáját), majd kézi mixerrel alaposan kikeverjük a vajjal, s legvégül hozzákeverjük a vanília aromát is. A tésztájához először a mézet és a vajat összeolvasztjuk és kevergetve egy kicsit hagyhatjuk még a tűzön. Miután kicsit hűlt, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, végül elosztva, 4 egyforma cipót gyúrunk belőle. Igény szerint lisztezve egyenként kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán megsütjük őket. (Ne lepődjünk meg, a mézes tésztával egy kicsit nehezebb bánni, mint a hagyományos gyúrt tésztákkal.) Sütés előtt érdemes villával megszurkálni több helyen a lapokat, hogy ne púposodjanak fel sütés közben. Én egy 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam. Kb. 175 fokon kb. 6-7 perc alatt sülnek meg.
Összeállítása:
Az alsó lapra kenjük a krém felét, rátesszük a második lapot, arra rásimítjuk a meggyzselét, aztán a harmadik lap, majd a krémnek a másik fele, végül a negyedik lap. A tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval vonjuk be. Hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.
A meggyzselé készítése:
450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.
Jó étvágyat!