Kókuszos meggyes keksztekercs - cukormentesen
2018. június 28. írta: thoomas26

Kókuszos meggyes keksztekercs - cukormentesen

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

50 dkg darált, cukormentes háztartási keksz (én a Detki Cukor Stop nevű terméket használtam - ezt a többi hozzávaló arányai miatt fontos megemlítenem, tehát e recept ezzel a keksszel használható)

30 g kakaópor

20 dkg xilit

3 ml folyékony édesítőszer (3 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

7 ml rumaroma

5,5 dl tej

0,5 dl lefőzött kávé

 

Krémhez:

5 dl tej

100 g teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

25 dkg vaj vagy margarin

10 dkg kókuszreszelék

 

Belsejébe:

30 dkg magozott meggy (lecsepegtetett, tiszta súly)

 

Tetejére:

kókuszreszelék

 

 

Elkészítése:

 

Először elkészítjük a krémet. A tejben elkeverjük kézi habverővel jó alaposan a lisztet, a xilitet és a folyékony édesítőszert, és jól összefőzzük. Amikor teljesen kihűlt, akkor gépi habverővel kidolgozzuk a vajjal (vagy margarinnal) és a kókuszreszelékkel.

A tésztához külön edényben összemelegítünk 2 dl tejet 20 dkg xilittel, de csak annyira, hogy a xilit feloldódjon, s hagyjuk teljesen kihűlni.

A kekszet összekeverjük a kakaóporral, és belekeverjük a kihűlt xilites tejet, a folyékony édesítőszert, a rumaromát és a többi (3,5 dl) tejet valamint a kávét. Nagyon híg masszát kapunk először, de ne ijedjünk meg, keverjük csak tovább, a keksz hamarosan fel fogja szívni a nedvességet. Ha már formázható állaga van, akkor 5 egyenlő gombócot formázzunk belőle.

A nyújtást nylon fólián végezzük, vagy még jobb, ha két fólia között. (Míg mind az öt cipóval végzünk, elképzelhető, hogy némi nedvességet fognak még a soron következők igényelni - ezt onnan vesszük észre, hogy nyújtásnál töredezik a tészta, ha így lenne, akkor egy nagyon kevéske kis tejjel dolgozzuk még át az adott cipót.)

Az első cipót nyújtsuk ki tehát 25x30 cm-es téglalap alakúra, s vékonyan kenjük meg a felületét krémmel. A hozzánk közelebb és távolabb eső széléhez, de attól körülbelül két centiméterre egy-egy vonalban szorosan rakjunk egy-egy sor meggyet, magát a tésztalapot pedig a két meggysor között félúton vágjuk el késsel. A nylon segítségével tekerjük fel a felénk eső és a túlsó tésztalapot is, a meggyes végétől indulva, így végül két tekercset kapunk. Ezeket tegyük félre egyenlőre és ugyanezt ismételjük még még két cipóval, hogy összesen hat darab tekercsünk legyen.

A negyedik cipót az előzőekkel megegyező méretűre nyújtsuk ki, s szintén kenjük meg vékonyan krémmel. A hozzánk képest túlsó végétől körülbelül 2-3 centiméterre fektessünk le egy tekercset, s annak a felénk eső oldalától körülbelül egy-másfél centiméterre még egyet. A két tekercs közötti rést töltsük meg krémmel, majd erre fektessünk rá egy harmadik tekercset.

Mind a három tekercset vonjuk be krémmel, s a nylon segítségével először a túlsó oldalán lévő kis tésztafület hajtsuk fel, majd a felénk eső nagyobb tésztalap résszel burkoljuk be az egészet. Az így kapott rúd külsejét, ecset segítségével vékonyan vizezzük be és szórjuk meg jól kókuszreszelékkel. Ugyanezt ismételjük meg az ötödik cipóval is, így végül két rúd kókusztekercset fogunk kapni.

Legalább néhány óra múlva szeletelhető, de legideálisabb, ha másnapig, hűtőben várunk vele.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr7014077375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása