Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finom liszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
20 dkg vaj
3 tojássárgája
12 g sütőpor (1 zacskó)
fél citrom leve és reszelt héja (bio minősítésű vagy emberi fogyasztásra alkalmas héjú)
kb. 180 g tejföl (12%-os)
Krémhez:
5 dl tej
65 g teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
25 dkg vaj
fél citrom leve és reszelt héja
Töltéshez:
22 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján)
Tetejére:
por állagú xilit (nem feltétlen kell ilyet vásárolni, kávédarálón is el lehet készíteni xilitből)
Elkészítése:
Először elkészítjük a krémet, hiszen ennek jól ki kell hűlnie. A tejet habverővel csomómentesre elkeverjük a liszttel, a xilittel és a folyékony édesítőszerrel, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Teljesen kihűtjük (addig elkészíthetjük a tésztáját), majd kézi mixerrel alaposan kikeverjük a vajjal, s legvégül tesszük hozzá a citrom levét és reszelt héját és még azzal is jól kikeverjük. A tésztájához a tejföl kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, végül a tejföllel egy viszonylag puha, nyújtható tésztává gyúrjuk. 4 cipót formázunk belőle, majd igény szerint lisztezve egyenként kinyújtjuk őket és zsírozott tepsi hátán megsütjük őket. Sütés előtt érdemes villával megszurkálni több helyen a lapokat, hogy ne púposodjanak fel sütés közben. Én egy 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam. Kb. 175 fokon kb. 6-7 perc alatt sülnek meg.
Összeállítása:
Az alsó lapra kenjük a krém felét, rátesszük a második lapot, arra rásimítjuk a meggyzselét, aztán a harmadik lap, majd a krémnek a másik fele, végül a negyedik lap.
Másnapig hűtőbe tesszük és utána szeleteljük. Közvetlen a fogyasztás előtt érdemes a por állagú xilittel megszórni.
A meggyzselé készítése:
450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.
Jó étvágyat!