Hatlapos - cukormentesen
2017. április 08. írta: thoomas26

Hatlapos - cukormentesen

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

60 dkg finom liszt

40 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg xilit

10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)

10 dkg sertészsír

2 db tojás

24 g sütőpor (2 zacskó)

kb. 4,5-5 dl tej

 

Krémhez:

1,2 l tej

120 g teljes kiőrlésű liszt

30 g kakaópor

20 dkg xilit

6 dkg vaj

 

 

Tetejére:

por állagú xilit (nem muszáj külön ilyet venni, hagyományos xilitből is készíthető kávédarálóval)

 

 

Elkészítése:

 

A tészta hozzávalóiból megfelelő állagú tésztát gyúrunk és 6 egyforma cipót formázunk belőle. Egyenként kinyújtjuk őket és zsírozott tepsi hátán megsütjük, kb. 175 fokon, kb. 6 percig. (Én egy 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam.) Hagyjuk őket kihűlni.

A krémhez a tejet habverővel alaposan elkeverjük a liszttel, a kakaóporral és a xilittel, majd folyamatos kevergetés mellett jól összeforraljuk. A tűzről levéve azonnal belekeverjük a vajat. Langyosra hagyjuk kihűlni és utána töltjük meg vele a lapokat. (Érdemes az edényt, melyben a krémet elkészítjük, még üresen lemérni és a végén a krémmel együtt is. A kettő különbsége kiadja a krém tömegét, melyet öttel elosztunk, s így tudjuk, mennyit vegyünk ki egy lapra az egészből.)

Hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük. Tálalás előtt por állagú xilittel hintjük meg.

 

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormentessutik.blog.hu/api/trackback/id/tr9812410027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.04.09. 18:30:03

"A tészta hozzávalóiból megfelelő állagú tésztát gyúrunk " Oszt vajon mi a megfelelő állag ebben az esetben? Avagy a hozzávalók nem adják ezt ki?

thoomas26 2017.04.10. 17:04:28

@Krutzifix: De, a hozzávalók pontosan a megfelelő állagú tésztát adják ki. Azonban ez akár változhat annak függvényében is például, hogy milyen lisztet használsz. Ezért fogalmaztam így. A megfelelő állag azt jelenti, hogy könnyen nyújtható legyen, ugyanakkor ne legyen túl lágy sem. Ezért a tejet érdemes utoljára hozzáadni a tészta hozzávalói közül, s azzal lehet az állagot a kívántra beállítani.

Csákk Norrisz 2017.04.10. 17:52:10

Jól néz ki, bár nekem itt a xillit és a teljes kiőrlésű liszt mellé eléggé visszásnak tűnik a sertészsír. :)

thoomas26 2017.04.11. 06:01:15

@Csákk Norrisz: Köszönöm! :) Természetesen kókuszzsírral vagy vajjal is kiváltható a sertészsír, de az én meglátásom szerint (mértékkel fogyasztva) a sertészsírt egyáltalán nem szabadna tiltólistára tenni. Szerintem, a finomított zsiradékokkal ellentétben nincs az egészségre káros hatással, s egészséges életmód mellett bátran fogyasztható. (Kivétel persze, ha valaki például epekímélő diétát kell kövessen.)
süti beállítások módosítása