Hozzávalók:
Tésztához:
8 db tojás
30 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
8 ek meleg víz
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finomliszt
12 g sütőpor (1 zacskó)
2 ek kakaópor
Krémhez:
5 dl tej
65 g teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
25 dkg vaj
5 ml vanília aroma
Külsejére:
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg cukormentes tejcsokoládé (én a Wawel hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládéját használtam)
4 ek olaj
Elkészítése:
A tojások sárgáját a xilittel, a folyékony édesítőszerrel és a meleg vízzel, kézi mixerrel jó alaposan (legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig) felverjük. Ezután beleszitálva óvatosan elkeverjük benne a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját is. Egy 26x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a fele tésztát elsimítjuk benne. A másik felébe belekeverjük a kakaóport, majd rásimítjuk a sárga tésztára. Kb. 175 fokon kb. 35 percig sütjük. Miután kicsit hűlt, kiemeljük a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk, majd mind a sárga, mind a barna lapot pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Én 4 cm-es átmérőjűt használtam, így 37 db lett mindkét lapból.)
Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet, a xilitet és a folyékony édesítőszert, majd folyamatos kevergetés mellett jól összeforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kézi mixerrel jó alaposan elkeverjük a vajjal, végül hozzákeverjük a vaníliaaromát is. (A krémet érdemes hűtőben jól kihűteni, hogy könnyebben dolgozhassunk majd vele.)
Egy-egy alsó és felső tésztapogácsát összeragasztunk a krémmel, és az oldalát is bekenjük vele, majd az oldalát kókuszreszelékbe hempergetjük. A tetejét csokoládéval vonjuk be, melyhez a csokoládét az olajjal gőz felett összeolvasztjuk.
Tipp:
A pogácsaszaggatáskor leeső tésztadarabokat tépkedjük kisebb darabokra. A sárga tésztáét tegyük egy megfelelő méretű tányérba vagy tálba. Kenjük rá a megmaradt krémet, fedjük be a barna tészta darabjaival, szórjuk meg a megmaradt kókuszreszelékkel és locsoljuk meg a megmaradt csokoládéval. Nálam maradt mindezekből valamennyi, így nem ment veszendőbe semmi, s így a végeiből is egy kellemes desszertet készíthettünk.
Jó étvágyat!