Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg finomliszt
12 g sütőpor (1 zacskó)
10 dkg xilit
5 ml folyékony édesítőszer (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
20 dkg vaj
4 db tojás sárgája
kb. 120 g tejföl (12%-os)
Habhoz:
4 db tojásfehérje
15 dkg xilit
25 dkg darált dió
Krémhez:
6 dl tej
80 g vaníliás pudingpor (2 zacskó)
15 g teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg xilit
15 ml folyékony édesítőszer (15 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
Elkészítése:
A krémhez a tejben csomómentesre elkeverjük a pudingport, a lisztet, a xilitet és a folyékony édesítőszert, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve jól összefőzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. (Addig megsüthetjük a tésztát.) Ha kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan kidolgozzuk a vajjal.
A tészta hozzávalóiból megfelelő állagú tésztát gyúrunk, melyet 3 egyenlő cipóra osztunk el. A habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a vége felé, folyamatos verés mellett adjuk hozzá a xilitet, végül óvatosan, kézzel keverjük bele a darált diót. Ezt is három részre osztjuk. A tésztát, igény szerint lisztezve, kinyújtjuk a tepsi méretére, és a kizsírozott tepsi hátára fektetjük. (Én 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam.) A habot egyenletesen elkenjük rajtuk, és kb. 175 fokon kb. 10 percig sütjük.
Összeállítása:
Az első lapra kenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, rá a krém másik felét, s végül rá a harmadik lapot. (A diós oldala legyen felül a lapoknak.) Hűtőbe tesszük, s másnap szeleteljük. Kiadós és laktató, nagyon finom diós sütemény.
Jó étvágyat!