Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
6 ek meleg víz
15 dkg xilit
80 g teljes kiőrlésű liszt
60 g fehér liszt
10 g kakaópor
12 g sütőpor
Krémhez:
5 dl tej
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
40 g vanília ízű pudingpor
25 g teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
Töltelékhez:
50 dkg cukormentes háztartási keksz (én a Detki Cukor Stop termékét használtam)
25 dkg natúr gesztenyemassza
25 dkg meggyzselé (elkészítését lásd a recept alján)
2 ek kakaópor
4 dl tej
30 ml rumaroma
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
Tetejére:
10 dkg cukormentes tejcsokoládé
4 ek olaj
Elkészítése:
A tojások sárgáját a vízzel és a xilittel jó alaposan felverjük - legalább 5 percig magas fokozaton. Ezután alacsony fokozaton hozzákeverjük a liszt, sütőpor és kakaópor keverékét, majd kézzel óvatosan hozzákeverjük a fehérjék keményre felvert habját. Egy 26x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és elterítjük benne a tésztát. Kb. 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd ha teljesen kihűlt, félbevágjuk.
A krémhez a tejet a xilittel, a folyékony édesítőszerrel, a pudingporral és a liszttel jó alaposan elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett összefőzzük. Ha teljesen kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan elkeverjük a vajjal.
A töltelékhez a kekszet eltördeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy kicsit lágy masszát kapunk, de ne ijedjünk meg, a cukormentes keksz több nedvességet szív be a hagyományos kekszhez képest, így idővel vissza fog szilárdulni.
Összeállítása:
Az alsó lapra kenjük a krém felét, rásimítjuk a tölteléket, majd a krém másik felét, s végül ráhelyezzük a felső lapot. Egy órára betesszük a hűtőbe dermedni. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk 4 ek olajjal, s a sütemény tetejére simítjuk.
Másnapig hűtőbe tesszük és utána szeleteljük.
A meggyzselé készítése:
450 g fagyasztott meggyet hagyunk kiolvadni, majd levével együtt zöldségaprítóban összedaráljuk. 8 g zselatinporral és 5 ml folyékony édesítőszerrel (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség), habverővel folyamatosan kevergetve forrásig felfőzzük, s azonnal levesszük a tűzről. Befőttes üvegbe töltjük és miután kihűlt, másnapig hűtőbe tesszük. Ebből használunk a süteménybe. Ebből a mennyiségből valamennyi fog maradni, azt pedig lekvár helyett elhasználhatjuk bármibe.
Jó étvágyat!