Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
10 dkg xilit
60 g finomliszt
25 g teljes kiőrlésű liszt
12 g kakaópor
6 g sütőpor (1/2 zacskó) (lehet ugyanennyi szódabikarbóna is)
3 ek víz
Krémhez:
1 tojás
3,5 dl tej
50 g teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
5 ml folyékony édesítőszer (5 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
20 dkg vaj (lehet ugyanennyi margarin is, de vajjal tökéletesebb)
5 ml vanília aroma
10 g kakaópor
Töltéshez:
2 banán
Elkészítése:
Elkészítjük előbb a krém alapját. A tejben habverővel csomómentesre elkeverjük a tojást, a lisztet, a xilitet és a folyékony édesítőszert. Folyamatosan kevergetve jól összefőzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészíthetjük a tésztát. Amikor kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan kidolgozzuk a vajjal, s a végén belekeverjük a vanília aromát is.
A tésztához külön választjuk a tojásokat. A sárgáját a vízzel és a xilittel, kézi mixerrel egy kicsit felverjük. A fehérjét jó keményre verjük fel, majd óvatosan, fakanál segítségével több részletben hozzákeverjük a sárgájás részt. Majd szintén több részletben beleszitálva, óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet is. A tésztát ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. (Én 40x37 cm-es "gáztepsit" használtam.) Kb. 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Ha kisült, kivesszük a sütőből és egy perc után egy nedvesített konyharuhára borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt és óvatosan megfordítjuk, hogy a sütőpapiros oldala legyen alul, a konyharuha felől. Ezután rögtön, de óvatosan, a konyharuha segítségével, szorosan feltekerjük, s így hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémünknek a felét rákenjük a kitekert piskótalapra úgy, hogy mindenhol befedje. Egy keveset töltünk csillagcsöves nyomóba, amivel a végén díszíteni tudunk. (Nem kell sok, csak néhány csillagnyira való.) A maradék krémbe kézi mixerrel beledolgozzuk a kakaóport. A piskótatekercs külsejét megkenni hagyunk valamennyi kakaós krémet, de a többit elsimítjuk a piskótalapra, a vaníliás krémre. Arra a részre, ahol elkezdjük feltekerni a piskótalapunkat, 2 banánt fektetünk egymás után, egy vonalba, majd óvatosan, szorosan, feltekerjük a tésztát.
A külsejét bevonjuk a kakaós krém maradékával, villával becsíkozhatjuk, végül a tetejét a csillagcsöves nyomóba tett vaníliás krémmel díszíthetjük. Hűtőbe tesszük, s akár órák múlva szeletelhetjük is.
Jó étvágyat!