Hozzávalók:
Tésztához:
5 db tojás
20 dkg xilit
6 ek víz
10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 g sütőpor (1 zacskó)
Krémhez:
80 g búzadara
4 dl tej
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
175 g vaj vagy margarin
3 ml vanília aroma
50 dkg szemezett ribizli (más, savanykás gyümölccsel is helyettesíthető, pl. meggyel)
Tetejére:
por alakú xilit a szóráshoz (a hagyományos xilitnél drágább, de otthon is készíthető, kávédarálóban)
Elkészítése:
A krémhez, a tejben elkeverjük a darát, a xilitet és a folyékony édesítőszert, majd nem túl nagy lángon, folyamatosan kevergetve jól összefőzzük. Miután kihűlt (amíg hűl, készíthetjük a tésztát), gépi habverővel, alaposan kikeverjük a vajjal és a vanília aromával, majd a végén óvatosan beleforgatjuk a leszemezett, megmosott ribizlit.
A tésztához, különválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját a vízzel és a xilittel, gépi habverő legmagasabb fokozatán, jól felverjük (akár 10 percig is). Ezután óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a felvert tojásfehérje habját is. Az így kapott tésztát egy sütőpapírral bélelt, 26x35 cm-es tepsibe simítjuk, és kb. 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és félbevágjuk, hogy két vékonyabb lapot kapjunk belőle. A tepsibe visszahelyezzük az alsó lapot, s erre simítjuk rá a ribizlis krémet, majd a másik tésztalappal befedjük. Legalább 4 órát hagyjuk a hűtőben, de a legjobb, ha másnap szeleteljük. Por alakú xilittel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!