Hozzávalók:
Tésztához:
8 db tojás
20 dkg xilit
3 ek víz
10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 g sütőpor (fél zacskó)
1 ek kakaó
0,5 - 1 kg alma (ízlés szerint; én 1 kg almát használtam fel, mely megpucolva kb. 65 dkg lett)
Krémhez:
6 dl tej
40 g vaníliás pudingpor (1 zacskó)
50 g teljes kiőrlésű liszt
10 dkg xilit
10 ml folyékony édesítőszer (10 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
25 dkg vaj
5 ml vanília aroma
Tetejére:
10 dkg cukormentes tejcsokoládé (én a Wawel hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládéját használtam)
3 ek olaj
Elkészítése:
Először a krém alapját készítsük el. Habverővel csomómentesre keverjük el a tejet a pudingporral, a liszttel, a xilittel és a folyékony édesítőszerrel, majd jól forraljuk össze. Ha teljesen kihűlt, kézi mixerrel jó alaposan keverjük ki a vajjal és keverjük hozzá a vanília aromát is. Amíg azonban a krém hűl, készítsük el a tésztáját.
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházát, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy sütőpapírral kibélelt 26x35 cm-es tepsi aljára simítjuk.
A tojások sárgáját a xilittel és a vízzel, kézi mixerrel, legmagasabb fordulaton jó alaposan verjük fel, de legalább 5 percig. Apránként szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, s óvatosan keverjük bele, majd szintén óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjék keményre felvert habját is.
A fele tésztát elsimítjuk az almán. A másik felébe belekeverjük a kakaót, ezt pedig a sárga tésztára simítjuk. Kb. 175 fokon kb. 35 percig sütjük. Ha megsült, kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk a tepsiből, hogy az almás rész legyen felül, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd rákenjük a krémet. Legalább egy félórára a hűtőbe tesszük, majd utána elsimítjuk rajta a gőz fölött, az olajjal összeolvasztott csokoládét.
24 órára hűtőbe tesszük, és éles késsel, óvatosan szeleteljük.
Jó étvágyat!